Yoga u prijevodu znači sjediniti, povezati; čime se misli na uravnoteženje tijela, uma i duha. Svojom dubinom ona pozitivno utječe na tjelesno, mentalno, duhovno, ali i društveno zdravlje čovjeka. Yoga asane čine niz psihosomatskih vjezbi koje jačaju i usklađuju djelovanje tijela i uma, prilikom čega se velika pozornost daje tehici disanja te usredotočenosti na pokret. Yoga obuhvaća niz vjezbi snaženja, istezanja i disanja te nema nikakvu vjersku ili ideološku konotaciju.

Dobrobiti Yoge:

 • povoljno utječe na mišiće i zglobove, povećavajući snagu i fleksibilnost
 • produbljuje i osvještava disanje
 • pospješuje cirkulaciju i metabolizam
 • povoljno utječe na živčani i limfni sustav, sve organe i žlijezde
 • poboljšava ravnotežu
 • uravnotežuje um, povećavajući sposobnost koncentracije i vizualizacije
 • osvještava kretanje
 • opušta, regenerira i energizira

Yoga je namijenjena:

 • rekreativcima oba spola kao jedinstveni trening za duh, um i tijelo ili kao nadopuna drugim treninzima
 • svima koji žele povećati nivo energije
 • profesionalnim sportašima pri razvoju koncentracije, fokusa, respiratornog kapaciteta, fleksibilnosti i snage

 

Vinyasa

Vinyasa je dinamičan stil Yoge koji se razvio iz Ashtange, temelji se na povezivanju daha i pokreta u fluidan i kreativan niz položaja. U toku sata stvara se neprekidan “flow” asana koji dovodi do duboke koncentracije i zaustavljanja misli, stoga se s pravom naziva i “meditacija u pokretu”. Kroz svijest o dahu dostiže se lakoća pokreta, na Yoga prostirci i u svakodnevnom životu. Tijelo postaje fleksibilno, um smiren, a duh snažniji. Za naprednije vježbače.

Ashtanga

Ashtangu je početkom 20. stoljeća razvio veliki guru T. Krishnamacharya. On je prenio svoje znanje svom učeniku K. Pattabhi Joisu koji je sve do 2009. podučavao tu istu metodu u svome institutu za Ashtanga Yogu u Mysoreu (India) te je prenio ovaj stil tisućama Yoga studenata iz cijeloga svijeta. Power Yoga, Vinyasa Flow i drugi dinamični stilovi temelje se na prve tri serije Ashtanga Yoge. Temelj Ashtange jest povezivanje daha i pokreta u niz asana (vinyasa) koje se uvijek izvode istim slijedom. Pokriva srednji do naprednog stupnja intenziteta.

Hatha

Hatha Yoga čini prvih pet stupnjeva Raja Yoge (Yame, Niyame, Asane, Pranayama, Pratyahara) i bez znanja Hatha Yoge vrlo je teško postići kontrolu nad umom, tj. Raja Yogu. Naziva se još i “Yoga ispod obrva” jer se bavi fizičkim tijelom i energijama, vježbama za pročišćavanje tijela koje smiruju um i discipliniraju tijelo. Uključuje tehnike bandhi, mudri i kriya.Tradicionalna Hatha Yoga izvodi se kroz slijed Pozdrava Suncu i nekolicine osnovnih asana u kojima se zadržava duže vrijeme. Onome tko ju ispravno i doslijedno izvodi daje savršenu samospoznaju, odlično zdravlje, dugoživotnost, unutrašnju snagu i vitalnost.