Posturalna dijagnostika podrazumijeva analizu statičke i dinamičke posture tijela.

Statička posturalna analiza provodi se u stojećem stavu prilikom čega se procijenjuju odnosi između većih segmenata tijela pa tako glave, vrata, trupa, pelvisa i ekstremiteta ali i između svih zglobova. Gleda se uravnoteženost između spomenutih segmenata tijela, količina napora potrebna za održavanje određene pozicije i količina tonusa mišića.

Statička postura samo je inicijalni uvid u posturalnu sliku pojedinca koju ju nužno nadopuniti dinamičkom posturalnom analizom.

Dinamička posturalna analiza uključuje analizu kretanja tijela kroz prostor u različitim položajima a koju ćemo procijeniti kroz niz dinamičkih testova jednostavnih i složenijih kretnih struktura. Dinamička analiza obuhvaća i analizu hoda. Dinamičkom analizom dobivamo jasnu sliku o motoričkom statusu klijenta, njegove deficite, sadržaj svih kompenzacija, biomehaničku sekvencu svih temeljnih kretnji te razinu motoričke kontrole.

Dobra statička i dinamička postura pretpostavlja uravnoteženost svih mišićnih skupina te njihov odnos sa pasivnim strukturama tijela tj. sa zglobovima, kostima i ligamentima. Njihov je balans nužan za apsorbciju sila, posebno sile gravitacije i kao takav omogućava efikasno kretanje, kretanje bez boli sa što manje utrošene energije i zamora mišića. Ujedno takav balans omogućava i optimalnu poziciju a time i funkciju svih unutarnjih organa, što govori o važnosti posture za zdravlje čovjeka.

Mišićna neravnoteža narušiti će uspravno držanje tijela, opteretiti će prekomjerno jedne skupine mišića dok će druge inhibirati. Na taj će se način narušiti kvaliteta kretanja kao i kvaliteta regeneracije tj. oporavka tijela od napora. Različiti posturalni poremećaji zahvatiti će primarno kralježnicu i zdjelicu ali i druge segmente tijela, dovesti će do većeg opterećenja zglobova i drugih pasivnih struktrura. Dugoročno mogu povećati razinu boli u tijelu, utjecati na pojavu degenerativnih stanja, bolesti i ozljeda.

Programi treninga temeljeni na posturalnoj analizi poboljšati će funkionalnost cijelog tijela, prevenirati ozljede i pojavu bolnih stanja, omogućiti sigurno intenziviranje treninga, omogućiti razvoj složenijih motoričkih sposobnosti te poboljšati sportsku izvedbu.

Posturalna analiza namijenjena je osobama u rekreaciji, djeci, djeci sportašima a sastavni je dio naših kompleksnijih dijagnostičkih protokola u sportu i rehabilitaciji.

Body & Mind je prvi trenažni studio u Hrvatskoj koji od svog osnutka provodi programe rekreacije na temelju individualno provedenih inicijalnih posturalnih analiza svih svojih klijenata. Ujedno ova je usluga zajedno sa pripadajućim trenažnim programom i edukacijom dostupna svima koji nisu klijenti našeg studija već treniraju drugdje neki rekreacijski ili sportski program.