Pilates u kondicijskoj pripremi sportaša

Što je zajedničko LeBronu Jamesu, Kobeju Bryantu, Kyleu Lowryju, Jasonu Kiddu,Damjanu Rudežu, Ronaldinhu, Garethu Baleu, Carlesu Puyolu, Philu Jonesu, Ivanu Kelavi, Sereni Williams, Andyju Murrayu, Juliji Mancuso, Tigeru Woodsu, Josipu ValčićuLuki StepančićuFilipu Iviću? Osim, naravno, očite činjenice da se radi o vrhunskim sportašima.

Na dobrom ste tragu, kad ste već na našoj stranici – Svi oni treniraju PILATES!

Svjedoci smo sve većeg broja primjera u svijetu u kojima profesionalni sportaši koriste Pilates unutar svojih trenažnih režima. Uz dvije osnovne primjene:

 • kao metodu treninga kojom poboljšavaju sportske performanse
 • kao terapeutsku i rehabilitacijsku metodu, za prevenciju i sanaciju sportskih ozljeda.

Pa kad je već toliko rasprostranjen, možda je vrijeme da vam odgovorimo na jednostavna pitanja – što je to zapravo Pilates? Koji su njegovi benefiti za vrhunske sportaše?

KONTROLOGIJA

Pilates predstavlja jedinstvenu filozofiju i sustav treninga. Koncipiran je prije stotinu godina od strane Josepha H. Pilatesa, čije ime danas nosi, iako se izvorno zvao Contrology ilitiKontrologija. Taj naziv najbolje pokazuje temeljnu premisu Pilatesa: MIND OVER MUSCLE!Ništa bez interakcije uma i tijela, ništa bez inteligentnog pristupa treningu.

Pilates je za svoju metodu posudio elemente yoge, zen-meditacijeborilačkih vještina igimnastike, ali svejedno je stvorio poseban sustav. Tek u suvremenoj znanosti pronalazi svoju potvrdu.

Koliki je problem svladati Pilates? Ma sitnica, čini ga samo preko 500 vježbi, uz još stotinemodifikacija te promjene podloga, rekvizita (lopte, polulopte, nestabilne baze, obruči, gume) i/ili posebno diznajniranih sprava (Reformer, na kojem i naši treneri redovito treniraju, Cadillac, Chair i Barrels, gdje osim težine vlastitog tijela, vježbač mora svladati i otpor koji pružaju opruge).

Zvuči kao bilo koja druga metoda, zar ne? Ne baš.

UČENJE MIŠIĆA

Osnovna razlika između Pilatesa i drugih trenažnih procesa jest pristup, njime se prije svega trenira, uči i usvaja precizan i korektan pokret. Učite kako se kretati što bolje. Učite koje mišiće, u kojem postotku kontrakcije i kojim redoslijedom treba upaliti, kako bi pokret bio korektan, a utrošak energije minimalan. A kroz sve – od prvih i jednostavnih pokreta do posljednjih, složenih i koordiniranih – Pilates koristi svjesnost i nervno-mišićnu komunikaciju.

Čim osvijestite kvalitetne obrasce kretanja, dobili ste zdravu podlogu za daljnji razvoj, za nadogradnju sportsko-specifičnih kretnji, pa onda i dugovječnost i zdravlje sportaša.

Rezultati su očiti. Pilatesom se poveća mobilnost i stabilnost zglobova, onako kako bilo koja druga trenažna tehnika to ne bi mogla napraviti. Optimizacija, dobar odnos između mobilnosti i stabilnosti – e to je bit Pilatesove metode! Bez toga nema razvoja drugih motoričkih sposobnosti, bez toga vaše tijelo stalno radi na rezervi umjesto da iskoristi svoj puni potencijal.

NUŽAN U KONDICIJSKOJ PRIPREMI SPORTAŠA

Ne čudi onda što svi heroji iz prve rečenice ovog teksta ulažu dodatno vrijeme baš u ovu metodu. PILATES JE NUŽAN SEGMENT KONDICIJSKE PRIPREME SPORTAŠA!

Jednostavno je to. Nudi im integracijski pristup tijelu – aktivira sve slojeve mišića, primarno one duboke, stabilizacijske, pa onda i one površinske. E onda već pričamo o cjelovitom koštano-mišićnom programu:

 • Jača ukupnost muskulature
 • Korigira mišićni disbalans
 • Korigira posturu
 • Unapređuje motoričku inteligenciju
 • Maksimizira biomehaničke potencijale tijela.

A i uma. Ne možeš u Pilates ako si sportaš, a nisi širokog uma!

Zašto? Pa zato jer svaki trening traži od njih budnost uma, kako bi sportaš naučio precizno i ekonomično kretanje, smanjio broj ozljeda, duže trajao i, na kraju krajeva, bio zdrav čovjek. Ne idu na Pilates oni koji bi htjeli samo trenutačnu efikasnost, nego oni koji žele dugoročno uživati u svojem zdravlju i funkcionalnosti, pa onda uz to još biti vrhunski u svojem sportu.

Da. Vjerujte. Pilates čini čuda za sportaše.

(Još da nema neznanja trenera…)

PREVARITI TIJELO I UMOVE

Primjenjivost Pilatesa u vrhunskom sportu je velika, a baš se sukladno svojem specifičnom fokusu programiraju i treninzi. Pa odradite treninge:

 • prevencije
 • regeneracije
 • pripreme za SAQ trening
 • propriocepcije
 • snage (i to visokointenzivne)
 • fleksibilnosti
 • rehabilitacije…

Upravo mogućnost da mijenja fokus, složenost i intenzitet omogućava ovom sistemu da izaziva tijelo i um (Body&Mind, kužite?) stalno na neke nove načine. Idealno za sportaše – oni se ionako brže adaptiraju na određene protokole, pa trebate “prevariti” njihova tijela i njihove umove, izazvati ih na način na koji nisu navikli.

Izmjenjujući različite vrste mišićnih kontrakcija, višezglobnim i višeravninskim kretnjama, Pilates povećava snagu, mišićnu izdržljivost, fleksibilnost, balans, koordinaciju, propriocepciju i kinestetiku. Posebna pozornost daje se ekscentričnoj kontroli pokreta, što je važno za trening pliometrije i temelj je treninga prevencije.

(Koliko bi manje “zadnjih loža” bilo u nogometu da se pazi na ovakve stvari u pripremama nogometaša…) 

Kad smo već spomenuli pliometriju, Pilates nam nudi horizontalnu, na tvrdoj i mekoj (trampolin) bazi, što je nužno u oporavku prije prelaska na treninge vertikalne skočnosti. Tonus cijelog tijela se poveća, a naravno da je moguće povećati i hipertrofiju mišića.

(Samo trebaš znati…)

PKK ZA BENEFITE VJEŽBANJA

To je onaj dio Bodyja, a Mind svojim angažmanom u pokrete tijela utječe na povećanje kognitivnih sposobnosti. Princip je jednostavan – kognitivne sposobnosti => brzina reakcije=> brzina usvajanja tehnike kretanja.

U Pilatesu se vježbe izvode u svim mogućim pozicijama, u stabilnim i nestabilnim uvjetima, s različitim otporima, no koji god se protokol izvodi, s kojim god ciljem, sve se svodi na tri faktora bez kojih nema benefita vježbanja:

 • PRECIZNOST
 • KONCENTRACIJA
 • KONTROLA POKRETA!

Ujedno se njime korigira i optimizira mehanizam disanja, čime se povećava lumbo-pelvična stabilnost, koncentracija, brzina regeneracije te stvaraju povoljni uvjeti za povećanje funkcionalnih sposobnosti. Osnova svake vježbe jest aktivacija corea i u tom smislu je Pilates uistinu superioran.

SUVREMENI PILATES JE PILATES ZA SPORTAŠE

Pa iako se radi o stogodišnjaku, taj se starac znao prilagoditi na nova saznanja o tijelu i pokretu. Pilates metoda doživjela je mnoge promjene, povećao se i broj vježbi i broj varijacija, posturalno analiziranje tijela postalo je primaran uvjet za programiranje, težište je prebačeno na personalizaciju i kvalitetu programiranja treninga, pa je i logično da se metoda proširila i postala primjenjiva na svim krajevima svijeta.

Baš zato su metode Pilatesa uzele vodeće mjesto u kineziterapiji i kondicijskoj pripremi. Nezaobilazan su dio treninga pojedinaca u sportu, ali i cijelih sportskih klubova, bilo da se radi o NBA ligi, NFL-u, MLB-u ili Premiershipu i engleskoj ragbijaškoj ligi.

Pionir suvremenog učenja i vodeća škola Pilatesa u svijetu je STOTT PILATES. Njemu uz bok su POLESTAR PILATES i u novije vrijeme BALANCED BODY. S njima nikako ne možete pogriješiti!

ZA SVAKI SPORT POSEBNO DIZAJNIRAN PROGRAM

Spomenuli smo da postoji preko 500 vježbi. Kako onda pogoditi koju vježbu trebate dati kojem sportašu?

Jednostavno – odabir Pilates vježbi stvara se po prirodi sporta i razini mišićnog disbalansa sportaša. Ipak, postoje neke pravilnosti u većini slučajeva:

 1. Prva faza programa odnosi se na smanjenje tog disbalansa, popravljanje posture i optimizaciju mobilnosti i stabilnosti. Jačanje corea sastavni je dio svih faza trenažnog procesa. Njegova stabilnost osigurava bazu za brze, snažne i sigurne akcije ruku, nogu i trupa, uz prevenciju ozljeda.
 2. Druga faza donosi pristup vježbama za povećanje brzine, agilnosti i reaktibilnosti. U programiranju je važno prepoznati mjesto za mobilnost i stabilnost kralježnice, posebno za povećanje njezinog rotacijskog potencijala. Ne treba ni naglašavati da je to bitno za brojne sportove.
 3. Treća faza osigurava sportašima kvalitetu pokreta, uz dodatak brzine. Do tog se stiže uz kontroliranu perifernu mobilnost i složene obrasce kretanja, temeljene naspecifičnim zahtjevima sporta.
 4. Program se nastavlja s dodatnim snaženjem centra i periferije. Kako? Uz dinamičnije i složenije vježbe, kojima je cilj dodatno izazvati koordinaciju, balans i dinamičku stabilnost, uz razvoj mišićne izdržljivosti i snage.

Zaključak? Očito je da se Pilates perfektno uklapa u višestranu, bazičnu i specifičnu kondicijsku pripremu sportaša. Ali važan je uvjet da takve treninge vodi vrhunski educiran trener, onaj koji razumije kondicijsku pripremu, koji razumije ciljeve kondicijske pripreme i specifičnosti sporta.

Zvuči nespojivo, barem ovako na prvu. A baš mi imamo svojeg konja za trku!

PRVI U REGIJI SPOJILI PILATES I KONDICIJSKU PRIPREMU

Body&Mind studio u Zagrebu prvi je centar kondicijske pripreme u regiji koji je integriraoPilates u trenažne procese sportaša, ali i prvi Pilates studio koji je integrirao kondicijsku pripremu u svoj rad. Upravo u toj sinergiji leži naša prednost u odnosu na sve ostale centre.

(Da, sad se hvalimo!)

Osim što smo prije četiri godine prvi krenuli sa sustavnom primjenom ove metode i pridružene dijagnostike, jedan smo od rijetkih centara u svijetu u kojem kondicijskitrener i trener Pilatesa zajednički kreiraju trenažne programe. U svijetu, dobro ste pročitali!

Na taj način već od inicijalne dijagnostike, koja uključuje i specifične motoričke testove, primjenjuje se jedinstven sustav kondicijske pripreme, pod imenom PROGRESSIVE, u kojem Pilates zauzima točno određeno mjesto u planiranju i programiranju, sukladno ciklusu u kojem se nalazi sportaš tijekom sezone.

(Recimo, ovako to radi nogometni golman Ivan Kelava. Ili rukometaš Alen Dujmić.)

Važan segment te simbioze jest činjenica da su naši treneri Pilatesa ujedno i kondicijski treneri, a naši kondicijski treneri također su i treneri Pilatesa.

NAJJAČE SVJETSKE LIGE

Naš specifičan sustav rada prepoznaju i brojni strani kolege, a i drugi sportaši, što potvrđuje i činjenica da po tom sustavu treniraju igrači iz najjačih svjetskih liga. Zato smo se i mi raširili na potpuno različite sportove: od košarke do nogometa, od rukometa do odbojke, od skijanja do boksa, od tenisa sve do formule. I nije uopće problem ako nam sportaši nisu u Zagrebu, dapače, mnogo naših sportaša uspješno trenira izvan granica Hrvatske po programima koje im pripremimo.

Posebno nam je zadovoljstvo što uspjeli uspostaviti jedinstvenu suradnju. Svi dobni uzrasti, baš svi – od najmlađih kategorija sve do seniora – u jednom košarkaškom klubu u Zagrebu trenirat će po našem Progressive sustavu.

Taj cijeli klub dodajte broju od tridesetak sportaša koji individualno treniraju u našem studiju, pa dobijete veliki broj hrvatskih sportaša koji znaju što znači Stott Pilates unutar kondicijske pripreme.

VAŽNOST EDUKACIJE TRENERA

A kad vidite kompleksnost Pilatesa iz prvog dijela teksta, pa još i kondicijske pripreme iz drugog, dužnost je kondicijskih trenera da budu upućeni u sadržaj, dosege i primjenu Pilatesa u kondicijskoj pripremi. Svaki trener trebao bi znati što je Pilates, barem da se ne zadrži na onom, kod nas uvriježenom stavu, da je to “ono nešto za žene”. Profesionalci moraju znati više.

Nažalost, većina trenera, sportaša i vježbača ni ne zna kako izgleda trening Pilatesa. Zato ga i doživljavaju na krivi način.

S obzirom na važnost pozicioniranja svakog segmenta tijela u kretnjama u Pilatesu, na njihovu preciznost i detaljnost, nužan uvjet učinkovitosti u kondicijskoj pripremi jestizobrazba trenera. Naime, Pilates je zaseban, složen sustav, neće imati svoju svrhu ako se izvodi površno.

Stoga i ne čudi činjenica da se u mnogim stranim sportskim klubovima, uz kondicijske trenere, nalaze i treneri Pilatesa. Jedino duboko poznavanje metode, specijalizacijaPilatesa u vrhunskom sportu i primjena svih sprava daju trenerima adekvatan alat u radu sa sportašima. Znanje, iskustvo i vještina svakog trenera koji je završio sveobuhvatnu Pilates naobrazbu potvrđuju se certifikatom. Dugi niz godina specijalističkog educiranja i prakse tek su prvi važan segment u doprinosu Pilatesa vrhunskom sportu.

Naime, ukupna opremljenost studija spravama i rekvizitima za Pilates drugi je neophodan uvjet, koji će utjecati na realnu provedbu trenerskog znanja, pa samim time i vještinu sportaša.

OTVORENOST JE BITNA

Naravno, propast će vam i specijalizacija i praksa i opremljenost studija ako ne postoji najbitniji preduvjet primjene Pilatesa u kondicijskoj pripremi – otvorenost sportskih sustava novim načinima treninga. A međunarodna praksa samo će vam potvrditi, primjena Pilatesa u vrhunskom sportu uvelike se isplatila.

Kad sve zbrojimo, Body&Mind studio opremljen je svim potrebnim spravama, alatima, znanjem i iskustvom. Pilates u kondicijskoj pripremi vodi osoba s najduljom (15 godina) inajopsežnijom (svjetski validnom) specijalističkom edukacijom u regiji, jedina sa završenom Pilates edukacijom u radu sa sportašima, a stječe i formalnu naobrazbu ukondicijskoj pripremi sportaša, što jamči sportašima sigurnu i visoko efikasnu primjenu Pilatesa u njihovoj pripremi.

Nadam se da će i ovaj tekst pomoći u pojašnjenju pojmova vezanih za primjenu Pilatesa u kondicijskoj pripremi i potaknuti kondicijske trenere da se dalje educiraju u tom smjeru. Ili barem da svojem timu pridruže visoko educiranog trenera Pilatesa.

(Ujedno se nadam da će svaki Pilates trener imati dovoljno profesionalne odgovornosti da se ne gura u rad sa sportašima ako njegovo znanje i iskustvo nisu tome odrasli.)

A rad sa sportašima traži najveću razinu Pilates edukacije. Pa još i bogato iskustvo, visoku razinu inteligencije i intuiciju, koju trener treba posjedovati. Za sve to onda može zahvaliti Josephu H. Pilatesu jer je imao viziju, a sportašima jer su imali hrabrost i rušili predrasude.

Vaš Pilates coach

Mirela Anić,

trener i jedini ovlašteni edukator Stott Pilatesa u regiji

Logo_footer   
   

            

Copyright © 2018. Body & Mind. Sva prava pridržana. Izričito je zabranjeno mijenjati, objavljivati, prenositi, prodavati, prikazivati, prerađivati, kopirati ili na bilo koji drugi način iskorištavati sadržaj i vizualni identitet, osim iznimno kada je takva mogućnost rezultat prethodnog odobrenja BM Studio Vl. Mirela Anić Tarle.
Copyright © Body & Mind. Sva prava pridržana. Ukoliko želite pristup našem sadržaju molimo da nas kontaktirate!