Trening na Pilates mašinama predstavlja najcjelovitiji i najučinkovitiji trenažni sistem današnjice. Kontinuiranim treningom na Pilates mašinama uz stručno vodstvo optimiziraju se funkcionalne sposobnosti čovjeka te postiže vrhunska forma i performanse.

V2 MAX

v2max

Reformer

reformer

Osnovna Pilates sprava je Reformer. Specifična je po pokretnoj podlozi, oprugama opterećenja te drugim dodacima. Nestabilna baza oslonca potiče mišiće na kvalitetniju aktivaciju, a opruge pritom osiguravaju povoljno opterećenje čime upotpunjuju izazov vježbi. Kroz više od stotinu vježbi i varijacija koriste se različite mogućnosti pozicioniranja tijela na spravi. Tako se kroz ležeće, sjedeće, klečeće i stojeće pozicije, sa manjom ili većom bazom oslonca zadovoljavaju načela propriocepcije, jača stabilnost core-a (centra tijela) te se pospješuje kontrolirana periferna mobilnost.

Reformer je omiljen u muškoj i ženskoj populaciji jer osigurava optimalno opterećenje, utječe na povećanje snage i fleksibilnosti te daje brze rezultate u povećanju mišićnog tonusa cijelog tijela. Posebno se preporuča u kineziterapiji, kondicijskoj pripremi i rekreaciji s ciljem prevencije ozljeda, korekcije mišićnog disbalansa, povećanja mobilnosti i stabilnosti te reedukacije kretanja.

Cadillac

cadilac

Cadillac je Pilates sprava prepoznatljiva po svojoj stabilnoj bazi oslonca te po visokom metalnom okviru kojega čine “vertikle” i “horizontale”. Svojim oblikom podsjeća na veliki krevet, a neki ga tako i nazivaju. Ipak, Cadillac je specifičan po svim dodacima kao što su različite opruge, metalne i drvene šipke te platnene trake. Svi ti dodaci osiguravaju različite otpore i uporišta pri izvođenju vježbi snage, gipkosti, koordinacije i balansa za cijelo tijelo.

Na ovoj se spravi vježbe izvode stojeći, ležeći, sjedeći, klečeći, no njatraktivnije su one koje se izvode “viseći” na trapezu. Zbog stabilne baze i posebnih dodataka, Cadillac ima veliku primjenu u rehabilitaciji. Njegove visoke vertikale, trapez i viseće trake omogućuju izvođenje izrazito zahtjevnih vježbi koje uvelike podsjećaju na gimnastiku i takve su namijenjene profesionalcima.

Chair

chair

Pilates sprava Chair specifična je po maloj bazi oslonca, dvjema pedalama te oprugama opterećenja. Iako stabilna, mala baza oslonca doprinosi permanentnoj aktivnosti dubokih mišića stabilizatora torza. Dvije pedale mogu se pomicati odvojeno ili zajedno te na taj način dodatno aktiviraju mišiće ruku i nogu, doprinoseći mišićnom balansu. U gotovo dvjestotinjak vježbi jednostavne strukture, kroz sjedeće, stojeće i ležeće pozicije obrađuje se cijelo tijelo.

Ova je sprava posebno privlačna muškoj populaciji zbog jednostavnosti svih vježbi te mogućnosti dodatnog opterećenja za ruke, ramena, prsa i leđa. Danas postoje fitness izvedenice ove sprave, na kojima se izvode pojednostavljeni (manje precizni) pokreti u velikim skupinama polaznika, koji su zanimljivi i učinkoviti, ali ne tako funkcionalni kao standardna Chair sprava i njen kompletni repertoar.

Springwall

springwall

Spring Wall je Pilates sprava novijeg datuma, koju je na tržište izbacio Stott Pilates® unazad par godina. Specifična je po stabilnoj, vertikalnoj drvenoj podlozi, postavljenoj na zidu, sa koje se povlače opruge različitih otpora, namijenjene jačanju cjelokupne muskulature tijela. Kako se radi o direktnom otporu, bitna je kontrola i preciznost svih pokreta. Zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti, omiljena je među pripadnicima muškoga spola.

Na ovoj spravi se izvode vježbe za cijelo tijelo i to ležeći, sjedeći, klečeći i stojeći, a može se kombinirati sa drugim Pilates spravama i rekvizitima. Ima veliku primjenu u rekreaciji i kondicijskoj primjeni sportaša.