Kondicijska priprema u rekreaciji - Igor Blažinčić

Prvo, želio bih se zahvaliti svima koji su pročitali naša posljednja dva teksta. Iskreno se nadam i vjerujem da smo otvorili nove ladice mnogim trenerima i rekreativcima željnim znanja i željnim promjene i rada na sebi. Zaista je najlakše prepustiti se valu neznanja koji te nosi. Na njemu sigurno jedriš neko vrijeme, ali kad tad on će nestati, nakon njega ostaje samo tvoja nasukanost na žalu neznanja i neispunjenosti. Da, poetski sam raspoložen.

Nema većeg zadovoljstva od rada na sebi. To jest najteži put, ali i jedini ispravan.

Gdje god krenete, gdje god dođete, nosite svoje znanje sa sobom. Ono vas ostvaruje, ono vas čini drugačijim od drugih, ono vas hrani, ono vam daje želju za napretkom i omogućava vam napredak. Vaše znanje vas određuje u mnogim aspektima vašeg postojanja.

Da se razumijemo, ne mislim samo na stručno znanje, nego na mnoga znanja koja vas čine boljim ljudima. To je, na kraju krajeva, jedna od zadaća našeg postojanja. Radom na sebi izlazite iz svojih okvira, otvaraju vam se drugačiji pogledi na svijet oko sebe, mijenjate taj svijet i postajete bolji u mnogim aspektima. Jednostavno ćete postati bolji treneri s boljim i drugačijim uvidima.

Vjerojatno se neki pitaju: “Ma dobro, kaj on sad tu nama lupeta!?”

Eto, jednostavno sam imao potrebu ovo napisati, iz vlastitog iskustva ću vam reći da je to uistinu tako. Iskreno se nadam da će vam naši tekstovi barem malo pomoći da radite na sebi i da vam počnu mijenjati razmišljanje u nekim aspektima vašeg postojanja.

E sad se možemo posvetiti glavnoj temi. Profesionalnom jedrenju, i to na australskim valovima, ma možda i Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci.

Slikovito sam vam htio prikazati koliko se elemenata kondicijske pripreme svakodnevno koristi po raznim gymovima, bez znanja i uopće bilo kakvih uvida čemu to služi, s kime se to smije raditi, kada se smije koristiti, u kojem omjeru se smije koristiti, kojim intenzitetom itd.

Na žalost mnogih vježbača, ne ide to baš tako da nakon što ste došli na prvi, drugi ili peti trening sad ćete malo raditi pliometriju ili ćete sprintati kao sumanuti. U kondicijskoj pripremi sve je sustavno i periodizirano.

U kondicijskoj pripremi sve se zna:

  • kada se radi
  • s kim se radi
  • koliko se radi
  • zbog čega se radi.

Kondicijska priprema vrlo je složena, egzaktna, planirana i programirana. Ne možete početi s razvojem neke sposobnosti ako prije toga niste napravili niz elemenata pripreme za njezin razvoj. Sada ćemo navesti neke od sposobnosti za koje mislim da su najzastupljenije i najopasnije u pravom smislu te riječi.

(Samo da vas upozorim da se neću previše koristiti stručnom terminologijom. Želim svim čitateljima približiti problematiku na najjednostavniji način i svima razumljivim jezikom. Uostalom, pa ja sam dečko iz Kozari Bronxa koji je urlao po stadionima navijajući za svoj jedini klub Dinamo Zagreb, pa kako bi moja terminologija uopće i mogla izgledati drugačije…)

PLIOMETRIJA

Pliometrija u kondicijskoj pripremi slovi za jednu najopasnijih metoda. S razlogom.

Nedavno smo na fejsu objavili jedan nevjerojatan video vrste vježbanja gdje se žene razvaljuju po šipki, uz objašnjenje da je to opasno, a jedan mladić upitao je zbog čega je to loše.

Ljudi, ne možete raditi sve što hoćete i sve što vidite, samo zato jer je to teško i zato kaj to rade u NFL-u.

Nažalost, vježbačima nedostaje znanja, pa prate trendove i uništavaju svoje zdravlje. Da bi se krenulo s pliometrijskim treningom, morate za to pripremiti cijelo tijelo. Morate bitimobilni, fleksibilni, stabilni, snažni… Ako ste sve od navedenog (sumnjam da vas je mnogo ovdje) onda morate poštovati zakonitosti programiranja i periodizacije, ne možete skakati koliko hoćete, kojim intenzitetom hoćete i kada hoćete.

Da ne pišem da morate paziti na dob, da starijim osobama i osobama koje sjede cijele dane u uredu uistinu ne treba pliometrija da bi postigli neku promjenu na njihovom tijelu.

Najčešća pojava je skakanje na box. Skakanje na box i s boxa spada pod dubinsku pliometriju, koja spada pod ozbiljan razvoj pliometrije, a i u sportu se koristi nakon duže pripreme sportaša kroz jednostavnije vrste skokova i razvoja ostalih navedenih bitnih elemenata.

U praksi je postalo normalno odmah skakati na box. Tu nastaje problem, već postoji visina, koja najčešće nije baš mala jer… Ma tko još skače na box od 15 cm? Ili 50 cm ili ništa.

Kod treninga pliometrije najveće je opterećenje na cijeli mišićno-vezivni i zglobni sustav te CNS. Tko ne slijedi njene zakonitosti u trenažnom procesu, vrlo brzo ulazi upretreniranost i ozljede.

Samo da slučajno ne zaboravim ovdje napomenuti tehniku koja je najveći problem kod mnogih vježbača. Na tehniku rijetko tko obraća pozornost, a najvažnija je, kao i kod izvođenja svih drugih oblika bilo koje tjelesne aktivnosti. Mojim sportašima relativno dugo treba da usvoje dobru tehniku i da je automatiziraju, pa se vi zapitajte kakva je vaša ako ste krenuli odmah s ovakvim treningom.

SPRINT

I sprint spada u jedan od zahtjevnijih segmenata kondicijske pripreme. Da bi se sprint mogao izvesti pravilno i sigurno, tijelo vježbača mora za to biti spremno. Za kvalitetan sprint tijelo mora ispunjavati mnoge zahtjeve jer je kao i kod pliometrije ogromno opterećenje na cijelo tijelo.

Vjerovali ili ne, tijela mnogih sportaša NISU spremna za sprint. Ne izvode ih tehnički ispravno, pa kako onda očekivati da će to izvesti neki rekreativac koji skida kilograme ili samo želi dobro izgledati? Tko god nije odradio jedan sprinterski trening za razvoj brzine i eksplozivnosti (nevezano je li taj sprint bio pet, deset ili 20 metara), taj ne zna o čemu je riječ.

Znao sam ja nespreman ići odraditi takav trening, pa kad sam krenuo u sprint imao sam osjećaj kao da mi je netko počupao pojedine dijelove tijela. Nažalost, vježbači koji imaju taj osjećaj misle da je to normalno, ne znaju da bi ih tijelo slušalo i radilo kao podmazano da su spremni za takav trening.

Kod treninga sprinta točno se zna koliko sprinteva u seriji se smije izvoditi, kolika je dužina sprinta i kolika je pauza između svakog sprinta. To se jednostavno mora poštivati. Do najsitnijeg detalja. Ne možete sada vi trčati sprinteve u nekakvoj pauzi između vježbi ili ići njima skidati kilograme na traku. Jednostavno je više štete nego koristi.

OLIMPIJSKA DIZANJA

Posljednjih nekoliko godina velik broj vježbača počeo je raditi ovakvu vrstu treninga. Gledajući ih, vidim mnogo toga, ali najčešće i mnogo toga lošega.

Ono što je najbitnije u cijeloj priči: Stvarno ne kužim što oni time žele postići.

Ova vrsta treninga prvenstveno se koristi za razvoj eksplozivnosti, a čisto sumnjam da to treba nekome tko se priprema za ispit na faksu ili nekom konobaru koji se sprema za smjenu za šankom. Vraćamo se na temu prošlog teksta koji je napisala Mirela o funkcionalnom treningu. Ovakva vrsta treninga niti najmanje nije funkcionalna za rekreativne vježbače.

Prije ulaska u proces ovakve vrste treninga moramo napraviti niz dijagnostičkih testova, najprije vezanih za posturu i mobilnost pojedinih dijelova tijela. Ako rezultati pojedinih testova ne zadovoljavaju kriterije, onda ne krećemo s takvom vrstom treninga sve dok ih ne ispunimo.

Konkretno, ako niste mobilni u skočnom zglobu i kuku i ne možete pravilno izvesti običan čučanj (što je slučaj u 90% vježbača), onda nemate što tražiti kod bilo koje tehnike olimpijskog dizanja. Da ne nabrajam sada još niz bitnih elemenata koji utječu na pravilnu izvedbu, ova s čučnjem je dostatna, možete ju i sami provjeriti i najrelevantnija je.

Ono što morate svi shvatiti, koliko god vam teško bilo: Dok ste u nečemu loši i vi to uporno i dalje radite, vi cijelo vrijeme unapređujete to što vam je loše, a ne ono što vam je dobro.

Olimpijsko dizanje najzahtjevniji je dio priče vezane sa šipkama i utezima. U kondicijskoj pripremi uči se mjesecima i dugo vremena treba proći dok se ne krene s nekim ozbiljnijim kilažama, zato dobro razmislite još jednom prije nego krenete s tim. Bolovi u leđima koje osjećate od ovakvog treninga nisu slučajni. Prestanite se zavaravati da su od nečeg drugog.

INTERVALI

Kada god spomenem intervale, svaki put se sjetim izraza lica igrača na pripremama kad bi išli odraditi takav trening. Ako išta sportaši mrze, to su intervali. S pravom.

Osjećaj nakon intervalnog treninga u najmanju je ruku loš. Prazan si, umoran i potrošen. Logično, intervalni trening izvuče sve iz tebe. Intervalan trening specifičan je način trčanja, kao i kod metoda iz prethodnih paragrafa, moramo slijediti zakonitosti bez kojih nema učinkovitosti. A ako nema učinkovitosti, samo iscrpljujemo organizam i dovodimo ga u mnoge probleme.

Kao i kod sprinta, tijelo mora biti spremno za intervale. Kod intervala visokog intenziteta trčanja tijelo se nalazi u istom režimu rada kao i kod sprinta, ma čak i u težem ako je taj interval duži, a najčešće jest.

Osnovni problem kod trčanja intervala jest što ne možete znati koji interval trčite bez mjerenja srčane frekvencije (zato se javite Davorinu u Larus sport). Vježbaći najčešće određuju intenzitet po svojem osjećaju, a taj ne može biti objektivan. Pogotovo kod onih koji tek počinju s vježbanjem, pa ne poznaju dovoljno svoje tijelo da bi mogli prepoznati simptome visokog pulsa.

Ne trčite intervale ako mijenjate brzinu trčanja na traci ili trčite jedan krug na stazi brže ili sporije. Intervale trčite ako vam se mijenja srčana frekvencija. Pa ako niste nabavili sat za mjerenje srčane frekvencije, nemojte započeti s intervalnim treningom. Pogotovo ako ste početnici ili (ne daj Bože) još trčite intervale svaki dan, što je strogo zabranjeno jer setijelo ne može oporaviti i ide u pretreniranost.

Zato zovite Davorina, nabavite Polar (nije reklama), poštujte interval visokog intenziteta i odmora i trenirajte pametno, a ne na što-teže-to-bolje način.

Nadam se da vam je tekst bio jasan. Neki treneri vjerojatno će reći da im je bio i prejasan, ali cilj je bio da ga shvate svi.

Kao što sam rekao, namjerno nisam koristio prestručne izraze i namjerno nisam ulazio u problematiku svake metode i njenog opisa, to se ionako može naći na hrpu linkova po netu. Ono što bih vam na kraju htio napomenuti:

Elemente kondicijske pripreme trenirajte pod vodstvom kondicijskih trenera koji poštuju sve zakonitosti. U Body & Mindu Studiju Progressive sustav kondicijske pripreme i rekreacije provode kondicijski treneri s formalnom i neformalnom naobrazbom, koji su kontinuirano mentorirani mojim znanjem i iskustvom. Na taj smo način osigurali visoku razinu sigurnosti i učinkovitosti.

Da se razumijemo, fitness treneri nisu kondicijski treneri. Osim ako je vaš fitness trener završio nekakav vid neformalne naobrazbe i dodatno se educirao za jednu od metoda – onda OK. S onima koji nemaju ništa od navedenog normalno da nećete ni trenirati ako ste pametni.

Vjerujte mi, mnogo toga možete postići treniranjem bez gore navedenih elemenata – izgledati super, biti zdravi i gubiti kilograme – ali kondicijsku pripremu prepustite sportašima. Nema šanse da prođete nekažnjeno ako ju koristite na krivi način.

Hvala vam što ste našli vremena pročitati tekst. Nadam se da ćete vrlo brzo kupiti novu dasku za surfanje.

Vaš coach,
Igor Blažinčić

Logo_footer   
   

            

Copyright © 2018. Body & Mind. Sva prava pridržana. Izričito je zabranjeno mijenjati, objavljivati, prenositi, prodavati, prikazivati, prerađivati, kopirati ili na bilo koji drugi način iskorištavati sadržaj i vizualni identitet, osim iznimno kada je takva mogućnost rezultat prethodnog odobrenja BM Studio Vl. Mirela Anić Tarle.
Copyright © Body & Mind. Sva prava pridržana. Ukoliko želite pristup našem sadržaju molimo da nas kontaktirate!