STOTT PILATES® je najpriznatiji predstavnik suvremene Pilates metode, a koja se temelji na originalnom učenju Josepha H. Pilatesa. Osnivači metode Moira Merrithew (djevojački Stott) i Lindsay Merrithew, zajedno sa timom stručnjaka sportske medicine, fizioterapeuta i fitness profesionalaca, proveli su 25 godina u detaljnom definiranju metode, kako bi u nju integrirali nova istraživanja sa područja anatomije, biomehanike i spinalne rehabilitacije. Rezultat je najsigurnija, najefikasnija i najprimjenjivija metoda današnjice, priznata od strane najvažnijih svjetskih asocijacija liječnika, fizioterapeuta i fitness trenera. Oplemenjivanje metode novim znanstvenim saznanjima i usavršavanje Pilates opreme traje sve do danas. Stott Pilates® sjedište u Torontu u sustavnoj je korelaciji sa znanstvenim krugovima, te svi mi koji smo dio njihova tima, imamo priliku kontinuirano nadograđivati znanje.

Prije osnivanja STOTT PILATESA®, a nakon završene karijere balerine, Moira Merrithew je učila Pilates te postala certificirana od strane Romane Kryzanowske, u orginalnom Pilatesovom studiju u New Yorku. Nakon osuvremenjivanja metode stekla je epitet majke suvremenog Pilatesa.

Posebnosti STOTT PILATESA®

Osnovne odrednice STOTT PILATES® metode su razvoj niza pripremnih vježbi i modifikacija namijenjenih različitim tipovima postura, dodatno stabiliziranje zdjeličnog i ramenog obruča, veći doprinos stabilizaciji i mobilizaciji kralježnice sa ciljem čuvanja njezinih prirodnih krivulja, i sa tim u vezi rad u neutralnim pozicijama te detaljno definiranje obrasca disanja koje doprinosi stabilizaciji tijela i učinkovitosti metode.

Kao inteligentan, funkcionalan i cjeloviti mišićno-skeletni program, STOTT PILATES® rješava mnoge posturalne probleme, jača sve mišićne regije, a posebno centar tijela, balansira stabilnost i fleksibinost tijela, povećava lakoću i sigurnost u kretanju, pomaže u prevenciji ozljeda, rebalansira mišiće oko svih zglobova te poboljšava cirkuaciju, koordinaciju, balans i propriocepciju. Zbog svog je neagresivnog pristupa te velikih mogućnosti u modificiranju vježbi primjenjiv za široku paletu korisnika, od postrehabilitacije do vrhunskog sporta. STOTT PILATES® može biti zaseban trenažni program ili dodatak drugim metodama i trenažnim tehnikama. Posebno se preporuča u kondicijskoj pripremi sportaša, gdje doprinosi boljoj izvedbi sportaša u osnovnom sportu.

STOTT PILATES® program obuhvaćaju rad na Pilates spravama (Reformer, Cadillac, Chair; kod kojih otpor omogućuju opruge) i na različitim platformama uz rekvizite.

Izobrazba trenera

STOTT PILATES® seminari namijenjeni su profesionalnim trenerima, (rekreacijskim, sportskim ili kondicjskim trenerima) fizioterapeutima, plesačima te Pilates entuzijastima.

Neovisno o razini i sadržaju formalne naobrazbe polaznika, ovi seminari predstavljaju dodatno specijaliziranje i usavršavanje te ujedno pokrivaju sva potrebna znanja za primjenu Pilates metode sa njezinom pravom svrhom i funkcijom. S obzirom na primjenjivost metode, njezinu sadržajnost i detaljnost, ovi su seminari neophodni kako bi oni koji se Pilatesom koriste mogli pravilno programirati i voditi programe te time maksimizirati učinkovitost svojih klijenata.

Jasnoća, detaljnost i kvaliteta informacija temelj su STOTT PILATES® pristupa, a na čemu se temelji njihov edukacijski sustav. STOTT PILATES® certifikacijski seminari nude niz odgovora, detaljnih, na znanosti temeljenih informacija te bogatstvo visoko vrijednih edukacijskih materijala (priručnika, DVD-a), zbog čega je ova škola jedna od najrenomiranijih na svijetu. Osim kvalitete znanja, Stott-ov pristup je specifičan po svojoj ozbiljnosti i dosljednosti. Iako je riječ o specijalističkoj naobrazbi STOTT PILATES® diže izobrazbu trenera na novi nivo. Tako su edukatori višestruko testirani i imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa klijentima, pred studente se stavljaju visoki zahtjevi kako na edukacijama tako i na završnim ispitima, dok su uspinjanje na njihovoj hijerarhijskoj ljestvici te ukupnost poslovne politike, strogo definirani i standardizirani.

STOTT PILATES® je ujedno jedan od vodećih proizvođača i inovatora Pilates sprava i rekvizita.

Sve o edukaciji STOTT PILATES® metode potražite u linkovima Certifikacijski programi i Radionice.